Nieuws van de Groninger Archieven

Gron Arch

Lezingenavond: Henk Werk spreekt over de Groninger kermis en Hein Bekenkamp over de viering van 28 augustus. Op woensdag 2 november vanaf 20.00 uur.

Henk Werk – Groninger kermis onder vuur

Hand in hand streden geheelonthouders en protestants-christelijken onophoudelijk voor het afschaffen van de kermis. Het leidde in hun ogen tot drankmisbruik en liederlijk gedrag. In talloze gemeenten werd de kermis ten grave gedragen. In de Stad kregen de tegenstanders deels hun zin. Om losbandigheid, uitspattingen en zedenbederf te beperken besloot de gemeenteraad op 1 april 1854 de najaarskermis af te schaffen en de voorjaarskermis te handhaven. In 1920 werd de verkoop van sterke drank gedurende de kermis aan banden gelegd, slijterijen gingen op slot. Na de Tweede Wereldoorlog belandde het drankverbod op advies van de politie in de prullenbak. De Meikermis ontsnapte in 1921 op het nippertje aan de dood. Liberaal raadslid Timmer stemde aanvankelijk voor afschaffing en hielp de raad daarmee aan een meerderheid, maar verklaarde zich vergist te hebben. Drie weken later herriep de raad, mede onder de druk van ruim 17.000 protesterende Stadjers, zijn besluit.

Geboren Stadjer Henk Werk, nu woonachtig in IJmuiden, werkte bij Hoogovens / Corus als corrosietechnoloog. Tegenwoordig doet hij onderzoek naar de geschiedenis van kermis en kermisgebak. Hij is auteur van Groninger kermis, Werken op reis met gebakkramen 1850-1961 (Zoetermeer 2015).

Hein Bekenkamp – ‘De Achtentwintigsten’, Feest in Gruno’s straten

De viering van Groningens Ontzet in 1672 spreekt in Stad en Ommeland nog steeds tot ieders verbeelding. Naast de traditionele Paardenkeuring, het Concours Hippique en het afsluitende ‘Groots briljant vuurwerk’ groeit jaarlijks het feestelijke programma in de Groninger binnenstad. Ook in de voorgaande eeuwen herdachten de Groningers hun herwonnen vrijheid. Vanaf 1874 organiseert de inmiddels Koninklijk geworden Vereeniging voor Volksvermaken de festiviteiten. De talrijke feestonderdelen, en ook de meer beschouwelijke facetten van De Achtentwintigsten, passeren de rijk geïllustreerde revue.

Stadjer Hein Bekenkamp schrijft en publiceert al tientallen jaren over
uiteenlopende Groningse onderwerpen.

Datum: woensdag 2 november 2016
Plaats: Groninger Archieven, Cascadeplein 4 te Groningen
Aanvang: 20.00 uur (gebouw open om 19.30 uur)
Toegang: deze lezing wordt georganiseerd in samenwerking met NGV afdeling Groningen en Vereniging Stad&Lande en is gratis toegankelijk voor belangstellenden (zolang de ruimte het toelaat).

Archieven 1811-1861 van een aantal notariële standplaatsen worden gedigitaliseerd – vanaf dinsdag 15 november 2016 tijdelijk niet raadpleegbaar

De komende tijd zijn er weer een aantal onderdelen van de notariële archieven uitgeleend om gescand te worden. Dat bekent dus, dat die archieven tijdelijk niet raadpleegbaar zullen zijn.

Het gaat dan om de repertoria van de notarisstandplaatsen 1 tot en met 12, waarin overzichten van de akten in de periode 1811-1861; deze repertoria lopen soms langer door. Ook de akten van die standplaatsen uit de jaren 1811-1861 worden uitgeleend.
Deze stukken zijn op zaterdag 12 november nog raadpleegbaar in onze studiezaal en daarna niet meer tot half februari 2017.
Onderstaand het lijstje van de betreffende standplaatsen, met nummer van de toegang.

Toegang Standplaats

85 1 Appingedam
86 2 Appingedam
87 3 Delfzijl
88 4 Slochteren Loppersum, Scharmer
89 5 Loppersum
90 6 Loppersum, Stedum, Ten Boer
91 7 ’t Zandt
92 8 Middelstum
93 9 Appingedam, Onderdendam, Bedum
95 11 Uithuizen
96 12 Winsum

In het kader van het project Digitale Taken Rijksoverheid is er niet alleen aandacht voor het digitaal uitvoeren van taken (digitale dienstverlening), maar ook ruimte om oudere overheidsarchieven te digitaliseren. Het Nationaal Archief en de Regionale Historische Centra hebben het plan opgevat om hun notariële archieven digitaal aan te bieden. Begonnen wordt met de periode 1811-1861.

Deze instellingen onderzoeken nu de mogelijkheid om na het scannen de inhoud van de repertoria in te voeren, waardoor u sneller akten kunt vinden. Dat is echter een zaak van lange adem.

Workshops Pandenonderzoek: Duik in de geschiedenis van uw huis*. Vanaf woensdag 30 november. Deelname alleen na aanmelding

Wanneer is mijn huis gebouwd? Is er later nog iets aan veranderd? En wie woonden er in mijn huis vóór mij?
Zomaar drie vragen. Bent u geïnteresseerd in de antwoorden? Of heeft u andere vragen over een huis in de Stad? Wilt u wel eens de originele bouwtekeningen zien? Meld u zich dan aan voor één van de pandenworkshops van de Groninger Archieven.

Op de website van de Groninger Archieven staat nadere informatie en vindt u een formulier voor aanmelding. U kunt daarvoor deze link gebruiken:
https://www.groningerarchieven.nl/over-ons/activiteiten/workshop-pandenonderzoek

Praktische informatie:
Programma: ontvangst met koffie/thee, introductie, zelf bouwdossier bekijken, en gelegenheid voor verder onderzoek onder begeleiding (totaal 2 uur)
Keuzedata: 30 november, 10 december en 13 december 2016
Locatie: gebouw Groninger Archieven, Cascadeplein 4 te Groningen
Kosten: € 6,- per persoon, inclusief koffie/thee en informatiemateriaal
Aantal deelnemers: min. 8; max. 16 personen
Deelname: alleen na aanmelding én bevestiging. Deelname is in volgorde van aanmelding. Maar: vol is vol!

*NB. Deze workshop betreft dus alleen panden in de gemeente Groningen.
Kort overzicht van verdere activiteiten bij de Groninger Archieven in 2016 (voor zover nu bekend)

• Woensdag 2 november – Avond met lezingen door Henk Werk over de Groninger Kermis en door Hein Bekenkamp over de viering van 28 augustus.
• Zaterdag 12 november 13.30 uur – Dollard-verhalen-middag
• Woensdag 16 november – lezing door Kees van der Ploeg over Groninger Kerken
• Woensdag 30 november – workshop Pandenonderzoek; deelname na aanmelding
• Woensdag 7 december – lezing door Carolina Verhoeven over de tradities
• en rituelen van de Groninger plattelandskeuken.
• Zaterdag 10 december 13.30 uur – lezing door Antonia Veldhuis over historisch- en familieonderzoek via internet.
• Zaterdag 10 december – workshop Pandenonderzoek; deelname na aanmelding
• Dinsdag 13 december – workshop Pandenonderzoek; deelname na aanmelding

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.