Woensdagavond 30 april 2025 organiseerde de Historische Vereniging Westerwolde een thema-avond met een zestal flitslezingen met verschillende thema’s aangaande de Tweede Wereldoorlog. Aanvankelijk was het de bedoeling om het volledige programma in het Voormalig kamp Sellingerbeetse te organiseren. Al snel werd duidelijk dat er bijzonder veel animo bestond voor deze bijeenkomst, waardoor het bestuur besloot het programma aan te passen, waardoor de lezingen plaats vonden in de Sprankel in Sellingen. Voorafgaand konden het kampterrein en de expositie in het Voormalig kamp Sellingerbeetse bezocht worden.
In De Sprankel heette voorzitter Jochem Abbes de bijna 120 belangstellenden welkom. De aanleiding voor deze avond vormde dat we dit jaar vieren en herdenken dat we 80 jaar in vrijheid leven. Abbes toonde een bijzonder herinneringsalbum, gemaakt op 12 april 1946. De waarnemend burgemeester van Vlagtwedde Drenth ontving die dag de geallieerde militairen die een jaar eerder de gemeente hadden bevrijd. De genodigden, waaronder de Belgische kolonel Blondeel en de Poolse kolonel Dec, plaatsten hun handtekening in het herinneringsalbum. Vervolgens verzorgde Giny Blom-Davids een lezing over de Franse soldaat Camille. Hij ontvluchtte Duitse krijgsgevangenschap en vond een tijdelijk veilig onderkomen bij de familie Blom in de Weite. Met hulp van Blom en ds. Leenhouts, werd Camille naar het zuiden gebracht om vandaaruit verder te reizen naar zijn familie in Frankrijk. Dankzij zijn gedetailleerde verslag weten we hoe de militair zijn verblijf in de Weite en Vlagtwedde heeft ervaren. De dankbaarheid uitte zich na de Tweede Wereldoorlog in bezoeken over en weer tussen de Vlagtwedders en de Franse militair. Als derde sprak Alie Noorlag. Noorlag schreef in 2007 het boek Een leven lang gezwegen, waarin ze de getuigenissen van NSB’ers en hun kinderen optekende. In haar lezing vertelde ze onder andere over de familie Ipenburg. Na Dolle Dinsdag werden veel NSB-gezinnen ‘geëvacueerd’ naar Duitsland. Nadat de directe dreiging voorbij leek, kwam het gezin terug naar Nederland. Na de bevrijding in 1945 werden ze geïnterneerd in Sellingerbeetse, het pasgeboren dochtertje Irene stierf hier. Tot op de dag van vandaag is het onbekend waar het kind begraven is.
Na de pauze vertelde Geert Volders over de Shoah – de Jodenvervolging – in Westerwolde. In zijn lezing toonde Volders aan hoe vanaf de zomer van 1940 het net in snel tempo zich sloot voor de Joodse Westerwolders. Als voorbeelden werden de families Mozes uit Veele en Meijer uit Onstwedde genoemd. Onlangs liet de gemeente Westerwolde onderzoek doen naar de rol van de toenmalige gemeenten bij de deportatie van de Joodse gemeenschap en de omgang met hun bezit. De cijfers zijn onthutsend: 9 op de 10 Joodse inwoners overleefde de oorlog niet. Als vijfde spreker trad Harold de Jong op. De Jong werkte jarenlang voor Defensie en deed beroepsmatig veel onderzoek naar militaire missies. In 2023 verscheen van zijn hand Poolse strijders over de Hondsrug, waarin hij de Poolse opmars in Noord-Nederland beschrijft. De Jong toonde hoe onze Poolse bevrijders na de oorlog min of meer uit de geschiedenisboekjes bleven. Daar kwam op den duur verandering in. Op vijf na kon De Jong de gesneuvelde Poolse militairen in Noord-Nederland een gezicht geven door hun foto’s terug te vinden. Jan Hidde Wilzing verzorgde een lezing over de luchtoorlog. Tijdens de bezetting kwamen er tien geallieerde toestellen neer in onze landstreek. In een maand kwamen er rondom Vlagtwedde zelfs drie vliegtuigen neer. Wilzing toonde het verschil tussen de Britse Royal Air Force (en de Gemenebest-eenheden) en de Amerikaanse luchtmacht. In verschillende dorpen zijn de geallieerde vliegers begraven en staan er dichtbij de crash-locaties monumenten.
De grote belangstelling toonde dat we tachtig jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog nog steeds nieuwe inzichten opdoen over deze tijd. Het huidige tijdsgewricht draagt ongetwijfeld bij aan de behoefte om te reflecteren. En dat werd deze avond zeker gedaan!