7 gedachten over “Foto’s Kamp de Beetse

  1. Al een aantal jaren volg ik op afstand met belangstelling de geschiedenis van het Kamp de Beetse en heb met plezier gezien dat de resterende barak nu mooi gerestaureerd is. Een opmerking over de twee bovenstaande foto’s.Op de plattegrond en de daarop gebaseerde maquette staan de barakken maar aan een kant op een rij, er tegenover staat niet zo’n zelfde rij, maar wat diverse barakken.
    Zijn deze foto’s wel van het kamp de Beetse? Misschien is het in de toekomst mogelijk om m.b.v. onderzoek de locaties van de barakken terug te vinden en in het terrein weer aan te geven ?
    Vriendelijke groet,
    J. de Vries

  2. Geachte websitebeheerder.
    De Heidemaatschappij heeft in de vooroorlogse periode een aantal werkkampen beheerd met name in Noord en Oost Nederland.
    Zie overzicht op Wikipedia : Joodse werkkampen.
    Het lijkt mij mogelijk dat deze foto’s van een ander kamp kunnen zijn.
    Vergelijkt u de foto’s eens met de plattegrond en enkele andere oude foto’s van de Beetse.
    JdV

  3. Plattegrond toegevoegd onder de foto’s.
    Ik denk dat u gelijk heeft. De foto’s stonden op de website van het Nationaal Archief. Deze site is op dit ogenblik in onderhoud, zodat ik het niet kan achterhalen waar de fout zit. In ieder geval bedankt voor uw reactie. Wellicht dat nog meer mensen hier nog iets over weten te vertellen. We horen het graag.

  4. Hallo beheerder en J. de Vries. De bovenste twee foto’s zijn zeker van werkkamp de beetse! Ik heb er zelf ook even onderzoek naar moeten doen maar heb begrepen van Daniël (van werkgroep de beetse) dat de foto in 1937 gemaakt is, ten tijden van de werkverschaffing. In verschillende bronnen wordt namelijk genoemd dat er toen der tijd 18 barakken hebben gestaan. Het is aannemelijk dat de barakken in 1941 zijn weggehaald aangezien het kamp toen leeg stond. De plattegrond die hier ook staat is gebaseerd op de periode van 1945 – 1948. In 1944 heeft het kamp er namelijk weer ander uitgezien. Ik ben benieuwd naar jullie mening.

  5. Hallo Maaike,

    Ik heb me niet echt in de geschiedenis van het kamp verdiept. Ik neem aan dat DanIël er meer van af weet. En misschien dat anderen nog eens gaan reageren.
    Ik zal je vraag nog eens voorleggen aan de heer Lion Tokkie, die de Joodse werkkampen aan het onderzoeken is.

  6. Hallo Maaike,

    De heer Tokkie vertelde mij:
    De plattegrond komt overeen met een luchtfoto die gemaakt is door de RAF van december 1944. De foto’s zullen dan wel van de periode daarvoor zijn geweest. In oktober 1942 zijn er waarschijnlijk barakken naar elders overgeplaatst en is het kamp dus kleiner geworden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.