Uw medewerking gevraagd

Van Harm Jan Kuper kregen we het volgende bericht:
 
Bijgevoegde foto’s (excuses voor de matige kwaliteit) hebben ik via via ontvangen van een aantal hobbyisten welke gedoken zijn in de archieven van het Belgische SAS regiment, de bevrijders van verschillende dorpen in Westerwolde. Men probeert zoveel mogelijk informatie naar boven te halen over hetgeen wat is afgebeeld op de foto’s. Van een aantal foto’s is (deels) bekend waar ze zijn gemaakt en wie er op staan maar over de foto’s met de Jeep is niets bekend. Het zelfde geld voor het dorpsaanzicht. Men heeft het vermoeden dat deze foto’s wel ergens in oost-Groningen zijn gemaakt. We willen graag weten waar de foto’s zijn gemaakt en wie er op staan.
 
Alvast hartelijk dank en met vriendelijke groet,
Harm-Jan Kuper

Reageren kan via onderstaande mail of naar info@verenigingwesterwolde.nl


2 gedachten over “Uw medewerking gevraagd

  1. Ik ben Jacob C. Dreves, ben 89 jaar oud en woonde vroeger in Vlagtwedde.
    De derde foto van boven is volgens mij genomen op de kanaaldijk te Veele.
    Links bovenaan is de bakkerij van Hidding zichtbaar. Daarnaast was de turfloods van Jurjen Feikens. Voorbij de bocht in de dijk stond het gebouw van vermoedelijk het waterschap. De weg kwam bij de Veelersluis uit op de weg van Vlagtwedde naar Winschoten, bij de kruidenierswinkel van Stötefalk. Een eindje terug van de plaats, waar de foto is genomen stond de woning (niet zichtbaar) van Derk Brouwer.

    De vierde foto van boven kennelijk genomen bij de Veelersluis, met rechts de behuizng van oude meneer Benthem. Op de voorgrond is de trambaan van “Ol Graitje” zichtbaar, die over de op de foto niet zichtbare klapbrug ging. De trambaan lag tussen Winschoten en Ter Apel.
    Ook is de sluiskolk duidelijk zichtbaar, met de afsluitdeuren. In mijn tijd (dertiger tot vijftiger jaren) werden die sluisdeuren bediend door de brugwachter Struik, In de berm van de sluiskolk zijn met de bevrijding van Veele in 1945, 17 onbekende Duitse soldaten begraven. Er stond een bordje bij. Toen ik een tijd na de bevrijding bij de sluiskolk zat te vissen, wilden Nederlandse militairen die Duitse soldaten op graven. Er werden 17 lijkkisten uitgeladen. Ze staken bij de graven ijzeren stangen in de grond en roken aan die stangen of er ook een geur aan zat. Ze hebben toen niets gevonden !!!. De kisten werden leeg weer mee genomen. Later is die berm gerenoveerd. Ik heb eens gebeld met het gemeentehuis in Sellingen om iets over die verdwenen Duitse soldaten aan de weet te komen. Het antwoord was, dat deze vermoedelijk reeds eerder waren opgegraven en overgebracht naar een centrale begraafplaats.
    Op de 6e foto van boven, staan twee mij onbekende personen, vermoedelijk bij bij een krans op de plaats, waar naderhand het monument is geplaats voor de daar gesneuvelde Belgische commandant Rolin. De later geplaatste brug heet ook Rolinbrug.
    Op de 8 e foto is aan de overzijde van het kanaal het destijds zogeheten “Wit Hoeske” zichtbaar. Wij hadden destijds als kinderen daar in de buurt onze zwemplek in het kanaal.

  2. Geachte heer Dreves. Hartelijk dank voor uw uitvoerige reactie bij de geplaatste foto’s. We zullen degene die de vraag stelde hiervan op de hoogte brengen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.