Waar woonde de familie Bouman in Vriescheloo?

Oproep van Maxine Roberta Hilbrandie-Meijer

Eppo Bouman

Na de verkoop van de gepachte herenboerderij aan de Bovenstreek 4 te Meeden in 1883 vertrekken mijn voorouders Eppo Bouman (1828-1902) en Harmke Pott (1835-1924) met hun negen kinderen naar Vriescheloo.

De kinderen, geboren tussen 1859 en 1975, zijn: Rissina, Wiardus, Henrijcus, Mello, Rigte, Willem, Dina, Geertruida en Geertje. Ze staan allen vermeld in het Bevolkingsregister van Vriescheloo. Helaas is er geen adres vermeld. Navraag bij de gemeente Wedde heeft niets opgeleverd. Eppo Bouman staat vermeld als landbouwer. In het boerderijenboek van Vriescheloo van Jan Huizing ontbreekt echter de familie.


In januari 1887 breekt er een vernietigende brand uit in de boerderij van E. Bouman, volgens een krantenbericht.

Harmina Eppina Bouman (dochter van Rissina Bouman)

In mei 1888 vertrekt de familie naar Groningen na de geboorte van mijn oma Harmina Eppina Bouman (geboren op 19 maart, gehaald door dokter Marcus Marinus Duintjer; het vroor dat het kraakte). Haar moeder, de oudste dochter, Rissina was ongetrouwd.

Villa dokter Duitntjer

Rissina Bouman (dochter van Eppo Bouman)

 

Mijn vraag is of er mensen in of uit Vriescheloo zijn die nog informatie kunnen verschaffen over het adres van Eppo Bouman en Harmke Pott in die periode en wat de familie deed voor de kost. Henricus, Wiardus en Rigte staan als militairen in ons fotoalbum. Bijna alle familieleden kwamen later in de horeca terecht.

Reacties graag naar Maxine Roberta Hilbrandie-Meijer, kleindochter van Harmina Eppina Bouman: maxinerobertameijer@gmail.com.

Eén gedachte over “Waar woonde de familie Bouman in Vriescheloo?

  1. Ons bestuurslid Jan Huizing heeft die familie niet gevonden in Vriescheloo indertijd. Hij denkt dat die familie in Veelerveen woonde. Op een gegeven moment kwamen er plotseling een heleboel mensen in Vriescheloo bij. Maar de oplossing bleek te zijn, dat die niet in Vriescheloo kwamen, maar in Veelerveen! Oorspronkelijk zou dat Vriescheloosterveen gaan heten, maar daar heeft de gemeente Vlagtwedde een stokje voor gestoken. Die had kennelijk meer invloed bij de provincie en zo is de naam Veelerveen geworden. Volgens hem moet er dus gezocht worden in het gemeentehuis in Sellingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.