Expositie ‘Westerwolde door de ogen van Johan Hemkes’ in SHC De Oude Stelmakerij te Sellingen is verlengd tot en met 25 oktober!

Datum: van 3 mei tot en met 25 oktober 2014, dinsdag tot en met zaterdag van 10.00-16.00 uur, zondag van 13.00-16.00 uur.

Plaats: SHC De Oude Stelmakerij, Dorpsstraat 32, 9551 AE te Sellingen;

Entree: gratis

Expositie ‘Westerwolde door de ogen van Johan Hemkes’ in Sellingen

Johan Hemkes (1894-1988) woonde van 1921 tot en met 1966 in Ter Apel, waar hij tekenleraar was aan de Rijks HBS (nu RSG Ter Apel). Gedurende zijn hele leven maakte hij vele etsen van het landschap om hem heen. Westerwolde was daarbij een geliefd onderwerp. Onlangs kon de Stichting Gebroeders Hessefonds een veertigtal etsen verwerven uit de collectie van Henk Conijn. Met deze aankoop blijft de verzameling als geheel behouden voor Westerwolde.

In SHC de oude Stelmakerij wordt de collectie voor het eerst getoond.

Johan Hemkes beschikte over een uitstekende beheersing van de etstechniek. Hij wist de sfeer van het landschap door middel van expressieve lijnen en fijn uitgewerkte details steeds treffend te raken. Een voorbeeld van zo’n sfeervol landschap is de vroege kleurets ‘Avond op de akker’ uit 1929. Het gloeiende avondlicht van de ondergaande zon maakt de arbeiders en hun paard, die terugkeren van hun werkzaamheden op het land, tot silhouetten aan de horizon.

Een dankbaar onderwerp voor zijn etsen vond hij ook in het Klooster van Ter Apel. Vele malen legde hij het gebouw vast, nu eens vanuit het zicht op de eeuwenoude linde achter de kloosterkerk, dan weer in de sneeuw, en ook de houten koorbanken met de karakteristieke ‘misericorde’ (steuntjes om op te zitten met een decoratie van uitgesneden gezichten) zijn door hem tot in detail bestudeerd en minutieus in de etsplaat gegraveerd.

Joham Hemkes bleef tot hoge leeftijd actief. Na zijn pensionering als leraar aan de RHBS in Ter Apel kon hij zich geheel aan de kunst wijden. Hij overleed in 1988 te Bilthoven op 94-jarige leeftijd, een imposant oeuvre nalatend.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.