Nieuwe expositie in De Oude Stelmakerij Sellingen

Den averechtsen bisschop voor webVanaf 3 oktober a.s. is in SHC de Oude Stelmakerij een nieuwe expositie te zien, die gaat over de Slag bij Jipsinghuizen.

Volg deze link voor een verslag van de opening van deze expositie gemaakt door Westerwolde Actueel.

Deze veldslag, die in september dit jaar precies 350 jaar geleden werd geleverd, betekende een cruciaal moment in de Eerste Münsterse Oorlog. Bommen Berend, Prinsbischop van Münster, werd daar een gevoelige slag toegediend.

De Slag bij Jipsinghuizen staat te boek als ‘een hart gevecht’. Het Münsterse leger, ongeveer 1.800 man groot, werd uit elkaar geslagen. Daarmee werd de eerste aanval op de stad Groningen verijdeld. In de expositie vertellen panelen, foto’s en kaarten over de gebeurtenissen die zich in slechts enkele dagen afspeelden in het kleine Westerwoldse plaatsje dat hiermee een plaats in de Vaderlandse geschiedenis verwierf.

Veenbrug Geert Schreuder

Dit is de Munsterse veenbrug tussen Walchum en Sellingen verwoest door luitenant Willem Nierop en zijn manschappen ( Geert Schreuder, 2015).

Kunstschilder Geert Schreuder uit Onstwedde verbeeldde speciaal voor deze tentoonstelling een van de gebeurtenissen tijdens de veldslag.

De tentoonstelling in Sellingen maakt deel uit van een groter geheel aan activiteiten waarvan de hoofdtentoonstelling in Museum de Oude Wolden in Bellingwolde wordt gehouden. Hier wordt het algemene verhaal van de Eerste Münsterse oorlog verteld, in het Vestingmuseum in Oudeschans is te zien hoe soldaten  in de 17e eeuw in een vestingdorp leefden.

SHC de oude Stelmakerij is een dependance van het Streekhistorisch Centrum in Stadskanaal. De openingstijden zijn in de maand oktober van woensdag tot en met zaterdag van 10.00-16.00 uur en op zondag van 13.00-16.00 uur. Raadpleeg voor de openingstijden na oktober de website www.streekhistorischcentrum.nl. Het adres is Dorpsstraat 32, 9551 AE Sellingen, de entree is gratis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.