Foto’s en verslag Excursie 21-09-2019

De foto’s zijn gemaakt door Jan S. Huizing.
De tekst is van José van Dijk.

Excursie naar Kleef en ’s Heerenberg – 21 september 2019.

Een prachtige zonnige dag gestart in Sellingen en op tijd vertrokken naar Kleef. Net over de grens hadden we file maar door een kopje koffie in de bus was dit wel opgelost. De chauffeur had ook de radio aan waarbij je wat kon horen van de herdenkingen van de Market Garden, o.a. Schotse doedelzakken. Verlaat  kwamen we aan bij de Zwanenburcht in Kleef waar het een en ander ons werd uitgelegd. Deze burcht bepaalt het stadsbeeld van Kleef en het was ook de residentieslot van de familie Van der Marck. Gravin Margaretha van Arenberg was ook een geboren Van der Marck, een grafelijk geslacht. Een gedeelte van de burcht hebben we kunnen bekijken. Daarna naar de beroemde Kleefse Tuinen. Graaf Johan Maurits heeft in zijn geliefde residentiestad Kleef vele sporen achter gelaten, die grote invloed hadden op de tuinarchitectuur van de 17 e eeuw. Bij het Altes Landhaus im Forstgarten hebben we een kopje koffie en een apfelstrudel genuttigd nadat we de prachtige tuinen hadden bezichtigd.
Huis Bergh. In ’s Heerenbergh ligt de grootste waterburcht van ons land .Hier woonde ooit een Maria van Nassau , een zus van Willem van Oranje. We hebben het prachtige interieur en schilderijen gezien en een rondleiding door een gids gehad. Onderweg naar huis stond ons een heerlijk diner te wachten.
Ik vond het zeer de moeite waard om dit alles eens gezien te hebben en ook wat van de uitleg te hebben meegekregen. Op internet kun je nog veel meer lezen.  Voor mij en mijn man een reden om zelf het eens te gaan bekijken. Er is veel te zien en je kunt er prachtig wandelen in het eens zo mooie kuuroord Kleef. De omgeving het Montferland is zeer aan te bevelen. Al met al weer een prachtige dag.  Hartelijke dank en ik ben benieuwd wat er volgend jaar op het programma staat.

José van Dijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.