Sprekende familiegeschiedenis

 

 

Sprekende familiegeschiedenis

Op zaterdag 22 februari a.s. organiseert de interessegroep HCC!genealogie weer een landelijke bijeenkomst in het zalencentrum Het Brandpunt in Baarn, aanvang 11 uur.

Zoals gebruikelijk worden er weer een tweetal lezingen gehouden. In de ochtend zal Huub Mons een presentatie geven over het stamboom computerprogramma Humogen en ’s-middags zal Hans Bauer een presentatie geven over ‘de sprekende familiegeschiedenis’.

Humogen
Humogen is te gebruiken als een online genealogisch programma, maar het is ook mogelijk er een eigen genealogische website mee te maken. Huub Mons heeft dit initiatief genomen omdat hij de uitvoer van het programma dat hij eerder gebruikte niet mooi vond. Humogen werd in december 1999 voor het eerst uitgebracht. Meerdere gebruikers werken inmiddels mee met de nieuwe ontwikkelingen van het programma.

Sprekende familiegeschiedenis
Na de lunch zal de Hans Bauer een presentatie geven over ‘de sprekende familiegeschiedenis’. De genealogische gegevens over onze voorouders in de doop-, trouw- en begraafboeken en uit de Burgerlijke Stand vormen de kapstok voor onze familiegeschiedenis. Gegevens uit andere bronnen zoals het oud-notariaat en het oud-rechterlijk archief, de belastingkohieren, het bevolkingsregister, e.d. kunnen de kapstok al aardig aankleden. Maar er zijn ook tertiaire bronnen buiten de gebruikelijke archieven, die de familiegeschiedenis zo tastbaar en levendig kunnen maken.
Bauer laat dat zien aan de hand van de materiële sporen die voorouders hebben nagelaten, zoals hun huizen en bezittingen. Maar ook fotoalbums uit de 19e eeuw, oude ansichten, geschilderde portretten, gevelstenen, plattegronden, grafzerken, oude gebiedskaarten, enz. vormen een welkome aanvulling.
Verder zal hij de mogelijke aanpak tonen om die sporen te zoeken en te vinden. Ook komen bronnen voor lokale en regionale geschiedenis aan de orde waarmee voorouders in hun eigen tijd geplaatst kunnen worden. Dat allemaal om de familiegeschiedenis sprekender te maken en de voorouders meer tot leven te brengen. Want ze zijn het waard!

Advies
Voor diegenen die een laptop hebben voorzien van hun stamboominformatie kunnen die in geval van vragen mee nemen. Na de presentaties is er ruimte voldoende om algemene vragen te stellen over genealogie en de relevante programma’s.

Vergaderlocatie
De bijeenkomst wordt gehouden in zalencentrum Het Brandpunt, Oude Utrechtseweg 4a, 3743 KN Baarn, aanvang 11 uur, de toegang is gratis.

Interessegroep Genealogie
De Interessegroep Genealogie van HCC is een levendige groep die adviseert over bijvoorbeeld genealogische softwarepakketten en de mogelijkheden van internet op dit gebied. De groep biedt een omvangrijk netwerk om kennis en ervaringen uit te wisselen en geeft cursussen door heel het land. Daarnaast exploiteert zij een tweetal websites: de nieuwssite http://genealogie.hcc.nl en www.stamboom.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.