Kamp Westerbork en de moord op 102.000 mensen

De interessegroep HCC!genealogie organiseert op zaterdag 24 mei een bijeenkomst in Baarn. Tijdens het ochtenddeel zal mevrouw José Martin een lezing houden over kamp Westerbork in Drenthe. De presentatie heeft de titel: “Een Naam en een Gezicht”.

Kamp Westerbork is het verhaal van de moord op 102.000 keer één mens: een moeder, een vader, een opa, een grootmoeder, een oom, een tante, een broer, een zus, een vriend, een vriendin, een buurman, een klasgenootje … Het verhaal van al die mensen wordt sinds 2001 vastgelegd in de speciaal voor dit doel ontwikkelde database ‘Een Naam en een Gezicht’.

Aanleiding voor het opzetten van de database vormde de toenemende stroom vragen naar de lotgevallen van de slachtoffers. Vragen over aankomst in kamp Westerbork, de barak, eventuele werkzaamheden, contacten met familie, datum van transport. Een antwoord was moeilijk te vinden: de bronnen zijn zeer ontoegankelijk en overal verspreid. Een soort centralisatie was duidelijk gewenst, de techniek beschikbaar: Een Naam en een Gezicht was geboren.
Uitgangspunt is dat aan elke persoon informatie uit zo veel mogelijk bronnen wordt toegevoegd. Van transportlijst tot Joodse Raadcartotheek, van overlijdensakte tot familiefoto: momenteel zijn uit 24 bronnen gegevens ingevoerd, meer dan 650.000 afbeeldingen gekoppeld en nog veel meer velden gevuld. Het werk is nog lang niet klaar, maar zo kan uiteindelijk wel een betrouwbare reconstructie worden gemaakt van het verloop van de Jodenvervolging in Nederland, teruggebracht naar het individuele verhaal.

Aldfaer
’s-Middags zal Johan van Hassel een lezing houden over wat er allemaal méér mogelijk is met het genealogisch computerprogramma Aldfaer. De lezing is bedoeld voor gebruikers met enige ervaring in Aldfaer en minder geschikt voor mensen die met Aldfaer willen beginnen. Aldfaer is het meest gebruikte genealogie-programma in Nederland en biedt vele mogelijkheden. Uit ervaring op inloopbijeenkomsten, lezingen en cursussen weet Johan dat de meeste gebruikers veel mogelijkheden van Aldfaer (nog) niet kennen. Hij zal daarom enkele hulpmiddelen laten zien die het werken met Aldfaer vergemakkelijken. Ook het werken met het gereedschap zoals ‘Groepen’ zal aan de orde komen, evenals de zogenaamde ‘Bonusrapporten’, een set extra te downloaden set rapporten met onverwachte mogelijkheden.

Vergaderlocatie
De bijeenkomst wordt gehouden op zaterdag 24 mei a.s. in zalencentrum Het Brandpunt, Oude Utrechtseweg 4a, 3743 KN Baarn, aanvang 11 uur, de toegang is gratis.

Interessegroep Genealogie
De Interessegroep Genealogie van HCC is een levendige groep die adviseert over bijvoorbeeld genealogische softwarepakketten en de mogelijkheden van internet op dit gebied. De groep biedt een omvangrijk netwerk om kennis en ervaringen uit te wisselen en geeft cursussen door heel het land. Daarnaast exploiteert zij een tweetal websites: de nieuwssite http://genealogie.hcc.nl en http://www.stamboom.nl

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.