Boekpresentatie in Ter Apel

Zaterdag 15 februari jl. werd in het Boschhuis in Ter Apel onder grote belangstelling het boek “Westerwolde over het Landschap en de Dorpen” gepresenteerd. De schrijvers van het boek zijn Edward Houting, Klaas Roelof de Poel en Hans Vrijer. Het eerste boek werd overhandigd aan Geert Hesse uit Ellersinghuizen.Het boek is verkrijgbaar bij Noordboek en kost € 19,50. Zie deze link: http://www.noordboekwinkel.nl/diversen/westerwolde.html
P1130487Beginnend met de jagers-verzamelaars die Westerwolde doorkruisten toen het nog een toendragebied was, tot de bewoners die zich met kleinschalige landbouw – de zogenoemde celtic fields – een bestaan verwierven. De veenvorming leidde ertoe dat Westerwolde gedurende een periode van ongeveer tien eeuwen niet bewoond werd. Pas vanaf de negende eeuw vond vanuit het Emsland herkolonisatie plaats. Langs de Ruiten Aa en de Mussel Aa vestigden zich de eerste boeren. De samenstellers van dit boek nemen u mee op een boeiende reis door de Westerwoldse geschiedenis.

IMG_0870

Er was heel veel belangstelling voor de presentatie van het boek

Met behulp van minuutplans uit de eerste helft van de 19de eeuw wordt duidelijk waar in vroeger tijden de dorpsbrink en zijn voorganger de ‘tie’ hun plek hadden. De tie was in de dorpen de gemeenschappelijke plek waar de markegenoten vergaderden. Een markegenootschap was een boerencollectief dat het beheer en het gebruik van de gemeenschappelijke gronden regelde.Tenslotte gaan de auteurs uitgebreid in op de vele boerderijtypen in Westerwolde en op de ontwikkeling van het landschap vanaf 1900. De aanleg van wegen en kanalen, heide- en veenontginningen, de ruilverkavelingen, natuurontwikkelingen en de opkomst van recreatie en toerisme hebben van Westerwolde een karakteristiek gebied gemaakt in Nederland. Een streek die het waard is door dit boek beter te leren kennen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.