Goed nieuws voor de Ecologische Hoofdstructuur in Westerwolde

Belangrijke grondaankoop in Jipsinghuizen voor EHS Westerwolde

P1070426

Met de aankoop van 6 hectare grond in Jipsinghuizen kan de inrichting van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) in Westerwolde definitief zijn beslag krijgen. Deze EHS verbindt de Ruiten Aa vanaf het Bargerveen tot aan de Dollard. Door de omleiding van de Ruiten Aa om het dorp heen wordt het landschap aantrekkelijker en krijgen inwoners en bezoekers van Jipsinghuizen geen last  van natte voeten.

Tempo houden

Op het totaal van ruim 2500 hectare lijkt 6 hectare weinig, maar gedeputeerde Henk Staghouwer van de provincie Groningen is blij dat de onderhandelingen met de eigenaar tot een goed einde zijn gekomen. ‘Dit is een cruciale aankoop om de Ruiten Aa van zuid naar noord te verbinden. Zo kunnen we het tempo houden in het realiseren van de EHS in Westerwolde’, aldus Staghouwer. Van de 2500 hectare EHS in Westerwolde is op dit moment ruim 60 procent ingericht. Tot 2017 is de resterende 900 hectare aan de beurt.

Herstel van Runde en Ruiten Aa

De inrichting van de EHS in Westerwolde verloopt voorspoedig. Kern van de inrichting is het herstel van het beeksysteem van de Runde en de Ruiten Aa vanuit Drenthe naar Nieuwe Statenzijl. De stroming van de beek wordt hersteld, er komt een wat hoger waterpeil en de beek krijgt meer zijn natuurlijke loop. Dit is goed om de verdroging van de natuur tegen te gaan. Bovendien kunnen vissen hierdoor vrij van het ene naar het andere gebied zwemmen om zich voort te planten.

bron: provincie Groningen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.