Verslag van de jaarlijkse excursie

WESTERWOLDE, NORDHORN – 16 september 2023 werd weer de gebruikelijke excursie van de Historische Vereniging Westerwolde gehouden. Deze keer ging de reis naar Duitsland, om precies te zijn, de omgeving van Nordhorn. 

Het vertrek was om 8.30 uur vanaf de parkeerplaats van de Ned. Herv. kerk in Onstwedde. Om 10.00 uur werden de deelnemers bij Gaststätte  Weersing bij Nordhorn ontvangen met Kaffee und Kuchen. Vervolgens ging het naar het Klooster Frenswegen, gesticht in 1394 door de Augustijner Koorheren. Onder leiding van een drietal gidsen kregen we een uitvoerige rondleiding door het klooster en omliggende tuin. Tijdens de rondleiding bleek dat Bisschop Chistoph Bernhard von Galen ook hier een flinke vinger in de pap heeft gehad. Maar dat hij als bisschop ook heel veel goeds heeft gedaan. Het ene gezicht van von Galen. Het andere gezicht kwam tijdens de excursie ook nog uitvoerig ter sprake. 

Na het bezoek aan het klooster ging het richting centrum van Nordhorn. Hier kon tijdens een vrij moment voor de inwendige mens worden gezorgd en kon er uiteraard worden gewinkeld. Om 14.30 uur kwamen ze weer samen bij de grote kerk van Nordhorn. En hier gaf Jochem Abbes, zowel op het voorplein als ook binnen in de kerk, uitvoering uitleg over wat zich hier tijdens de tweede Munsterse oorlog heeft afgespeeld. En toen werd het andere gezicht van Christoph Bernhard von Galen zichtbaar. 

Na het bezoek aan de kerk, met een schitterende toegift door Jochem Abbes op het orgel van de kerk, verliet het gezelschap Nordhorn en reisden ze via een toeristische route richting Veldhausen. Onderweg deden ze eerst nog even het dorp Lage aan. Het bijzondere aan dit dorp is, is dat het jarenlang een eigen staat binnen Duitsland is geweest. Aan het eind van de dertigjarige oorlog was men domweg vergeten de Herrlichkeit Lage in te delen bij, of Duitsland of de Republiek der zeven Verenigde Nederlanden. In dit dorp bekeken ze een prachtig Kerkje uit 1687, een schitterende oude watermolen uit 1270 en de ruïne van het Huis ter Lage, in 1626 vernield tijdens het beleg van Oldenzaal. Nabij Veldhausen bezochten ze uiteindelijk het Hollanschen Karkhoff. Een grafheuvel in het landschap wat een massagraf herbergt van een groot aantal soldaten van de Staatse troepen die gesneuveld zijn op 21 april 1674 in de nadagen van  de tweede Munsterse oorlog. Maar het waren ook de laatste stuiptrekkingen van het Munsterse leger. Op 22 april 1674 moest Christoph Bernard von Galen onder grote druk de Vrede van Keulen ondertekenen. 

Het was een bijzonder leuke, maar vooral ook interessante dag, die in Emmen werd afgesloten met een gezamenlijk diner.

Ingezonden door Jan Bossen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.